Nieuws leden

  • Sipco Vellenga en Kees de Groot schreven een artikel over Islamitische geestelijke verzorging en (de-)radicalisering in gevangenissen. Het is gepubliceerd in Social Compass: Securitization, Islamic chaplaincy, and the issue of (de)radicalization of Muslim detainees in Dutch prisons.
  • Op vrijdag 24 mei vond in Tilburg het symposium ‘Toekomstvisies voor de katholieke kerk’ plaats. Het symposium vond plaats ter gelegenheid van het afscheid (van de UvT) van ons zeer gewaardeerde werkgezelschapslid prof. dr. Staf Hellemans. In het Reformatorisch Dagblad werd verslag gedaan van deze dag, klik hier voor het artikel.
  • Op woensdag 24 april vond op de VU het symposium ‘Nederlandse kerken op de kaart gezet’ plaats. Op het symposium werdeen interactieve Kerkenkaart gepresenteerd op basis van een database van Nederlandse kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. Klik hier om de Kerkenkaart te raadplegen.
  • Joris Kregting, Paul Vermeer en Peer Scheepers schreven (samen met Chris Hermans) een artikel dat is gepubliceerd in Review of Religious Research: Why Dutch women still are more religious than Dutch men: Explaining the persistent religious gender gap in the Netherlands using a multifactorial approach. Klik hier om het artikel te lezen.
  • Joantine Berghuijs haar boek 'Meervoudig religieus. Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders' is uit. Klik hier voor meer informatie. De boekpresentatie vond plaats op 5 december 2018 te Amsterdam.
  • Vrijdag 12 oktober overleed op 51 jarige leeftijd ons werkgezelschapslid Manfred te Grotenhuis. Manfred was een zeer gewaardeerde universitair docent statistiek aan de Radboud Universiteit en heeft veel uitstekend godsdienstsociologisch onderzoek verricht (waaronder zijn proefschrift Ontkerkelijking, oorzaken en gevolgen). U leest mooie artikelen over Manfred in het AD, De Gelderlander, NRC en Vox.

    Lees meer: Nieuws leden

Publiekssymposium

Op donderdag 20 juni vindt het publiekssymposium plaats van het tijdschrift Religie en Samenleving. Het symposium is getiteld Wat W.I.L. jij? Waarden, Identiteit en Levensoriëntatie in Nederland en kent als hoofdsprekers dr. Inge Sieben en prof. dr. Monique van Dijk-Groeneboer. Klik hier voor meer informatie over het programma (en ook over de aanmelding).

Bijeenkomsten

Op 1 februari 2019 kwam ons Werkgezelschap bijeen!

Er waren twee interessante presentaties over onderzoek naar respectievelijk ‘oude en nieuwe religiositeit’:

  1. Dr. ir. Pepijn van Houwelingen over het SCP-rapport dat hij samen met Joep de Hart schreef: Christenen in Nederland, kerkelijke deelname en christelijke gelovigheid. Klikt u hier voor het persbericht naar aanleiding van deze publicatie.
  2. Dr. Joantine Berghuijs over haar boek Meervoudig religieus. Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor het verslag van deze bijeenkomst. 

 

Lees meer: Bijeenkomsten