Nieuws leden

 • Kees de Groot heeft een bijdrage schreven voor de bundel 'Over de hardnekkige aanwezigheid van het Christendom', een bundel die onder zijn redactie tot stand kwam.
 • Op vrijdag 18 oktober (vanaf 14.00) presenteert Erik sengers zijn nieuwe boek 'Paters van de sociale actie'. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor meer informatie.
 • Sipco Vellenga en Kees de Groot schreven een artikel over Islamitische geestelijke verzorging en (de-)radicalisering in gevangenissen. Het is gepubliceerd in Social Compass: Securitization, Islamic chaplaincy, and the issue of (de)radicalization of Muslim detainees in Dutch prisons.
 • Op vrijdag 24 mei vond in Tilburg het symposium ‘Toekomstvisies voor de katholieke kerk’ plaats. Het symposium vond plaats ter gelegenheid van het afscheid (van de UvT) van ons zeer gewaardeerde werkgezelschapslid prof. dr. Staf Hellemans. In het Reformatorisch Dagblad werd verslag gedaan van deze dag, klik hier voor het artikel.
 • Op woensdag 24 april vond op de VU het symposium ‘Nederlandse kerken op de kaart gezet’ plaats. Op het symposium werdeen interactieve Kerkenkaart gepresenteerd op basis van een database van Nederlandse kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. Klik hier om de Kerkenkaart te raadplegen.
 • Joris Kregting, Paul Vermeer en Peer Scheepers schreven (samen met Chris Hermans) een artikel dat is gepubliceerd in Review of Religious Research: Why Dutch women still are more religious than Dutch men: Explaining the persistent religious gender gap in the Netherlands using a multifactorial approach. Klik hier om het artikel te lezen.
 • Joantine Berghuijs haar boek 'Meervoudig religieus. Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders' is uit. Klik hier voor meer informatie. De boekpresentatie vond plaats op 5 december 2018 te Amsterdam.
 • Vrijdag 12 oktober overleed op 51 jarige leeftijd ons werkgezelschapslid Manfred te Grotenhuis. Manfred was een zeer gewaardeerde universitair docent statistiek aan de Radboud Universiteit en heeft veel uitstekend godsdienstsociologisch onderzoek verricht (waaronder zijn proefschrift Ontkerkelijking, oorzaken en gevolgen). U leest mooie artikelen over Manfred in het AD, De Gelderlander, NRC en Vox.

  Lees meer: Nieuws leden

Publiekssymposium

Op donderdag 20 juni 2019 vond het jaarlijkse publiekssymposium plaats van het tijdschrift Religie en Samenleving. Het symposium, getiteld Wat W.I.L. jij? Waarden, Identiteit en Levensoriëntatie in Nederland, kende als onder andere als sprekers dr. Inge Sieben en prof. dr. Monique van Dijk-Groeneboer. De presentaties op het symposium zijn verwerkt tot artikelen voor een themanummer van Religie en Samenleving. Klik hier om dit themanummer te bestellen.

Bijeenkomsten

Op vrijdag 1 november 2019 vond de vorige bijeenkomst van ons Werkgezelschap plaats. Op het programma stonden presentaties van twee promovendi aan de KU Leuven:

 • Anneke Pons-De Wit over hoe individuen met diverse levensbeschouwingen religieus pluralisme percipiëren, en hoe dit religieus pluralisme invloed heeft gehad op de ontwikkeling van die levensbeschouwingen. Haar presentatie vindt u hier.
 • Paul Tromp over post-christelijke spiritualiteit. Paul zijn presentatie vindt u hier. Er is hiervan tevens een boekhoofdstuk beschikbaar. 

De eerste bijeenkomst van 2019 vond plaats op 1 februari. 
Er waren twee interessante presentaties over onderzoek naar respectievelijk ‘oude en nieuwe religiositeit’:

 1. Dr. ir. Pepijn van Houwelingen over het SCP-rapport dat hij samen met Joep de Hart schreef: Christenen in Nederland, kerkelijke deelname en christelijke gelovigheid. Klikt u hier voor het persbericht naar aanleiding van deze publicatie.
 2. Dr. Joantine Berghuijs over haar boek Meervoudig religieus. Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor het verslag van deze bijeenkomst. 

Lees meer: Bijeenkomsten